2011. május 8., vasárnap

A győztesek alkotásai


Lezárult a Food-Pack Kft és a blog közös Nyereményjátéka és megszülettek a győztesek alkotásai. 
A bonbon kategóriát Erinacea epres-bazsalikomos bonbonja, a süti kategóriát Zsuzsa kókuszos-epres-mascarponés ötlete nyerte. Itt láthatjátok az alkotásokat a receptekkel. Nagyon ügyesek voltatok, gratulálok Nektek!!! :)

És egy jó hír: Lászlónak (a Food-Pack tulajdonosának) tetszett a játék, megkért hogy gondolkodjak a következő fordulón. Szóval, júniusban újra játék itt a blogon a Food-Pack-kal és velem. Várunk Benneteket! :)



Tömény csokihegy kókusszal és eperrel

Hozzávalók:
Tésztához:
10+15 dkg vaj, 10 dkg 85%-os étcsoki,  28 dkg cukor, 2 tojás, 1 tk vanília kivonat, 28 dkg liszt, 3 tk. sütőpor, 1 ek kakaó(cukrozatlan, holland), 5 dkg 60%-os csoki, 10 dkg kókusz, 1,75 dl tej
Töltelékhez:
12,5 dkg mascarpone, 8 dkg kókusz, 2 ek porcukor, 5 dkg kandírozott eper; eperdzsem
Díszítéshez: 
30 dkg fehércsoki, piros ételfesték

Elkészítés:
10 dkg vajat a 85%-os csokival gőz fölött felolvasztunk, kihűtjük.
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a kókusszal, hozzáadjuk az apróra vágott epret, 10 golyót formázunk belőle, félretesszük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral és a kakaóval, belekeverjük a kókuszt és az aprított 60 %-os csokit.
15 dkg vajat kikeverünk a cukorral, a tojásokat egyenként hozzáadva habosra keverjük. Belekeverjük a vaníliát, a csokis vajat és a tej felét, beleforgatjuk a lisztes keveréket, végül a maradék tejjel higítjuk. A vajjal kikent formába öntjük a felét, a mascarpone golyókat a formának megfelelően elhelyezzük rajta, kissé belenyomjuk, rá a tézta negyedét, megkenjük eperdzsemmel, befedjük a maradék tésztával. Előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük. Tűpróba!
Rácsra téve kihűtjük, bevonjuk a gőz fölött olvasztott fehér csokival. Nekem 4 réteg kellett, mire eltűnt a tészta alapszíne.
5 dkg gőz fölött olvasztott fehércsokit a festékkel színezünk, a süti tetején lévő mintát ezzel kenjük be.
"Nagyon jó volt dolgozni a formával, a kész tészta forrón, a rácsra fordításkor szinte kirepült belőle.
Nem kellett megvárni, hogy kihűljön, és sehol sem ragadt bele egy picike sem, teljesen épen kijött belőle a megsült süti."
/Zsuzsa/




Epres-bazsalikomos fehércsokimousse-praliné

Hozzávalók 20 darabhoz:
 Fehércsokimousse:
- 2,5 dkg fehércsokoládé
- 0,7 dl behűtött habtejszín
- fél rúd vanília
- 2 db marshmallow (pillecukor)
- 2 tk. narancsvirágvíz

Bazsalikomos eperpüré:
- 10 dkg eper
- 1 tk. méz
- 1 tk. frissen facsart citromlé
- 2 kisebb levél bazsalikom

Csokihüvely:
- 20 dkg étcsokoládé (81% Arriba Superieur)
- 2 ek. kakaóbabtöret
 
Elkészítés:
Először elkészítjük a fehércsokimousse-t. 0,2 dl tejszínt a vaníliarúd magjaival megmelegítünk, majd hozzátesszük a felaprított fehércsokoládét, és addig keverjük, míg a csoki elolvad. 0,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, és hozzáforgatjuk a fehércsokis masszához. Végül ízlés szerint narancsvirágvízzel ízesítjük. A mousse-t hűtőben lehűtjük.
 Az eperpüréhez a megtisztított epret leturmixoljuk és átpasszírozzuk. Ehhez a püréhez hozzáadjuk a mézet és a citromlét, majd alacsony lángon a felére beforraljuk. Lehűtjük, majd miután kihűlt, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott bazsalikomleveleket.
 A csokihüvelyhez az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd kiöntjük vele a kakaóbabokat mintázó polikarbonát formát. Pár pillanatnyi várakozás után a csokoládét kiöntjük a mélyedésekből, majd lefelé fordítjuk a formát, hogy a felesleges csoki kicsuroghasson a mélyedésekből. Ezután egy spatulával lehúzzuk a maradék csokit a formáról. Míg friss a csokiburok, egy-egy csipet kakaóbabtöretet szórunk a mélyedésekbe. A formát hűtőbe tesszük, míg a csokiburok megszilárdul.
 Ezután a bazsalikomos eperpürét habzsákba töltjük, és egy-egy csíkot húzunk vele a kakaóbab alakú mélyedésekbe. Jön a fehércsokimousse, amelyet szintén habzsákba töltjük. A mousse-szal óvatosan befedjük az eperpürét ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezáráshoz. A formát kis időre hűtőbe tesszük.
 Az étcsokoládé maradékát újratemperáljuk, majd lezárjuk vele a bonbonokat. Egy óra hűtés után óvatosan kiöntjük a formából a bonbonokat egy tiszta konyharuhára.

"Nagyon jól lehetett dolgozni a formával, ami méreténél fogva jól kézre áll, és különösen dekoratív szerintem a kakaóbab felületének aprólékos kidolgozottsága. Az egyetlen aggodalmam csupán az volt, hogy elég mély lesz-e a forma az általam tervezett töltelékhez. Szerencsére ezzel semmi probléma nem volt, ahogy a képek is mutatják, akár két réteg tölteléket is elbír."
/Erinacea/

7 megjegyzés:

  1. De jó itt látni! És köszönet még egyszer a szuper játékért!

    VálaszTörlés
  2. Köszi mindent! :) A játékot, a formát, a montázst... :)
    Én inkább hegyvonulatnak neveztem el a sütiformámat, push up-ot mégsem akartam írni! :D
    És külön öröm, hogy lesz folytatás!

    VálaszTörlés
  3. szupi!! :) nagyon jók lettek! :) ügyesek vagytok! :)

    VálaszTörlés
  4. NAgyon klasszak lettek, mindenkinek gratulálok:-))

    VálaszTörlés
  5. Vianne!
    Nagyon szépen köszönöm az ajándékot, ma megérkezett!!!! És nagyon örülök,annak, amit benne találtam:-))))

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa!

    Akkor javítsam?:)
    Szívesen, én meg a részvételt!

    Erinacea!
    Szívesen, várlak a következőn is:)

    Emőke, Téged is, úgy igazi résztvevőként:)

    Gesztenye!
    Örülök hogy tetszett. Várom a temperálós élményeidet!

    VálaszTörlés
  7. Szívből gratulálok a győzteseknek a győzelemhez és a csodás alkotásokhoz! Szívesen megkóstolnám őket.

    Vianne,
    megérkezett a csodás nyeremény, aminek elképesztően örülök, és óriási becsben tartom. Nagyon nagyon köszönöm! szeretettel f.évi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...