2011. augusztus 17., szerda

Szedres muffin-Kardamomos és banános szederlekvár


Kétféle szederlekvár készült vasárnap délelőtt: kardamomos szeder és banános szeder. Ha még nem próbáltátok a banánt lekvárban, hát mindenképp érdemes. Még tavaly nyáron kattantam rá, az egyik kedvenc a banános sárgabarack leki, idén is készült belőle pár üveg. A banán íze valahogy átlényegül ha megfőzzük, kiegészül vmi plusszal. A kardamom meg régi nagy kedvenc, lekvárban most próbáltam először, és biztos hogy nem utoljára.

A muffin triviális, de finom:)


Banános szederlekvár:
800 g szeder, 400 g banán, 350 g cukor, 1 tk citromsav, 1 zacsi dzsemfix 3:1
A megmosott, átválogatott szedret és a meghámozott, apróra vagdalt banánt összekeverem a  cukorral, dzsemfix-szel, citromsavval és közepes lángon felteszem főzni, amikor már levet engedett botmixerrel beleturmixolok párat. Ha felforrt 3 percig hagyom zubogva forrni, leveszem a tűzről, steril üvegekbe töltöm és 15 percre fejre állítom. Aztán mehet a polcra.

Kardamomos szederlekvár:
1200 g szeder, 350g cukor, 10 szem zöld kardamom, 1 cs dzsemfix 3:1

A megmosott, átválogatott szedret összekeverem a  cukorral, dzsemfix-szel és közepes lángon felteszem főzni, amikor már levet engedett botmixerrel beleturmixolok párat. Közben a zöld kardamom magokat kiszabadítom a héjukból, mozsárban összetöröm és a lekvárhoz adom. Ha felforrt 3 percig hagyom zubogva forrni, leveszem a tűzről, steril üvegekbe töltöm és 15 percre fejre állítom. Aztán ez is mehet a polcra a többi mellé.


Szedres muffin:
150 g liszt, 150 g cukor, 120 g vaj, 4 tojás, 1 tk sütőpor, 4 ek tej, 120 g szeder, 50 g étcsokoládé

A tojásokat a cukorral kézi mixerrel fehéredésig keverem, hozzáadom először a vajat, aztán a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, homogén állagúra keverem, majd a végén hozzáadom a megmosott, lecsepegtetett szedret és az apróra tördelt csokit vagy a süthető csokicseppeket. Muffin formába kapszlikat teszek, 2/3-ig töltöm a tésztával és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütöm.



6 megjegyzés:

  1. Különlegesen finomnak hangzanak a lekvárok. A muffin lehet hogy triviális, de azért elfogadnék belőle egyet-kettőt. Hmmm... :)))

    VálaszTörlés
  2. A muffin természetesen megunhatatlan. A lekvár nagyon jól hangzik, a banánoshoz minden van, ma szerintem elkészül :-)

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon muffinrajongó vagyok! Úgy hogy kérek is egy kis kóstolót :)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon különleges lekvárokat készítettél.

    VálaszTörlés
  5. Lányok!
    Sajnos elkéstetek, tegnap reggel megettük az utolsót is. Hárman:)

    Katuci!
    Kíváncsi vagyok hogy tetszik majd...

    Kati!
    Köszi, szeretek játszani a lekiknél is az ízekkel, a tavalyi év top 4: étcsokis vilmoskörte, ibolyás eper, banános-mandulás sárgabarack, marcipános-diós szeder

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó lett, csak 3 üveg, de megérte. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...