2011. február 28., hétfő

Mendiant


Mára csak egy ötlet. Ez történik nálam a temperált csokival, ha túl sok készül belőle és megmarad.

Mendiantoknak hívják őket, koldust jelent. A hagyomány szerint Karácsonykor készült, a tetejére szárított gyümölcsöket és dióféléket tettek négy színben, ami a négy kolduló rendet szimbolizálta. (Domonkos-, Ágoston-, Ferenc-rendiek és a karmeliták)



A megmaradt temperált csokoládét teáskanállal egy sütőpapírra kanalazom, kicsit szétlapítom, majd megszórom kandírozott ibolyával, rózsával, étcsokiba mártott gabonagolyókkal, kandírozott citromdarabkákkal, fahéjjal, chilivel, vörösáfonyával, levendulával...
Lehet kreatívkodni. Gyors, egyszerű és látványos.



2011. február 26., szombat

Vénusz bimbói


Ajándék ugyanannak a számomra kedves személynek, akinek az eper-cayenne tábla készült. A barátságunk 20 éves múltra tekint vissza. Miért pont ez a női szimbólum? Mert olyasvalaki ő, aki hitelesen képviseli számomra a Nőiséget. Valaki, aki  megvalósította önmagát és harmóniában él. Magával, a világával. Nőként. Feleségként. Anyaként. Jóbarátként.
Boldog szülinapot!

Hozzávalók:
100 g 35%-os tejcsoki, 1 dl tejszín, fahéj, chili, 50 g étcsoki, 10 g temperált fehércsoki



A tejszínt felforralom, a feldarabolt tejcsokira öntöm, homogén állagúra keverem. Ízesítem. Én fahéjat és chilit tettem bele. Hűtő 2 órára. Elektromos habverővel krémes állagúra keverem, majd habzsákból kis kupacokat - mellbimbókat- nyomok a sütőpapírra. Újra hűtő 1 órára. Étcsokit temperálom, a kis bimbókat beleforgatom, majd sütőpapíron 1 órát szilárdulni hagyom. A bonbonok csúcsát a temperált fehércsokiba mártom, hagyom lecsepegni, majd sütőpapírra teszem megszilárdulni. 

Ötlet: Joanne Harris: Csokoládé, A francia konyha

2011. február 22., kedd

Epres-cayenne borsos töltött táblás csokoládé


Bonbonokat már viszonylagos rutinnal gyártok. A táblás csokikkal más a helyzet. Egyszerűnek tűnnek, mégsem azok. Kifehéredik, bemattul, csíkos lesz, eltörik, szóval nem szép... 3 hónap aktív keresés után végre remek táblás formákra leltem, azóta lényegesen kevesebb velük a dráma. Így a hétvégén bepróbálkoztam egy töltött verzióval is.
Ajándék lesz. Valakinek, aki nagyon kedves számomra. Ezért fontos volt, hogy ne csak finom, de szép is legyen. Nem részletezem...A harmadik nekifutásra sikerült...
Hát, mit mondjak, játéknak jó volt, szoros barátságot még nem kötöttünk.

Az ízvilág eper és cayenne bors 70%-os equadori étcsokiburokban.

Hozzávalók 4 táblához:
400 g étcsokoládé, 300 g eper, 120g cukor, cayenne bors, 1 tk pektin

                                  
Az eperből, cukorból, pektinből sűrű dzsemet főzök, cayenne borssal ízesítem, hagyom kihűlni, majd 1 napra hűtőbe teszem.
Az étcsokit temperálom és a (hajszárítóval) felmelegített formába öntöm (polikarbonát forma esetén). Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak. 10-15 perc után visszaöntöm a formából a csokit a tálba és félreteszem a lezáráshoz. Formákat kicsepegtetem, a felesleget habkártyával lehúzom. Hűtő 30 percre. Epres tölteléket betöltöm, helyet hagyva a lezárásnak. Hűtő 1 órára. Csokit újratemperálom, a táblákat lezárom vele. Hűtő 1-2 órára. Aztán puha felületre, pl. tiszta konyharuhára teszem megfordítva és a táblák szépen kipotyognak belőle.

2011. február 16., szerda

Csillagánizs trüffel


A másik kísérlet a hétvégéről. Annyira jól sikerült, hogy a repertoár összes tagját maga mögé küldte. Szóval új kedvenc született. Egyszerű és nagyszerű. Nem kell hozzá forma, kezdők is bátran nekiugorhatnak. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:
125 g 35%-os tejcsokoládé, 0,6 dl tejszín, 3 db csillagánizs, 20 g lágy vaj, csillagánizs-kivonat, 50 g étcsokoládé, jó minőségű kakaópor  


A tejszínt a csillagánizzsal felforraljuk, félretesszük, hagyjuk kihűlni, majd az ánizzsal együtt légmentesen záródó dobozban 4-5 órára hűtőbe tesszük. Aztán leszűrjük, újra felforraljuk és a feldarabolt tejcsokira öntjük. Homogén állagúra keverjük. Megkóstoljuk. Ha nem elég intenzív a csillagánizs íze, tehetünk hozzá még pár csepp esszenciát. Én 5-6 cseppet tettem hozzá. Hűtő 1 órára. Kézi mixerrel felhabosítjuk, és hozzáadjuk a lágy vajat. Összemixeljük. Kiskanállal vagy habzsákkal kis halmokat adagolunk a sütőpapírra. Hűtő 1 órára. Hűtőből ki, gombócot formázunk, olvasztott vagy temperált étcsokiba mártjuk és beleforgatjuk a kakaóporba. Többet is tehetünk egyszerre a kakóporos tálba és rázogassuk, így egyenletesen fedi be a kakaópor és szép formája lesz.

Hűtőben tárolva 1 hétig áll el, fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert úgy érvényesülnek az ízek.  

UNICEF


A blogon a csokoládéról írok, az ízekről, az élet mindennapi apró örömeiről. De létezik egy másik Világ is. Ahol mindennapos az életben maradásért való küzdelem. A nyomor. A kiszolgáltatottság. Megérint és mélyen felkavar. Szerencsére sokan vannak ezzel így. Ez a bejegyzés erről szól. Egy nagyszerű kezdeményezésről, amiben bárki részt vehet és anyagi áldozatok nélkül segíthet. Esélyt adhat egy kisgyermeknek az Életre.

Több mint 70 éve gyógyítható és megelőzhető a tetanusz okozta fertőzés. Mégis évente közel 60.000 csecsemőt ragad magával a fájdalmas izomgörcsökkel járó halál. Az Unicef 1999 óta 18 országban felszámolta a tetanusz fertőzést, még 40 országban megoldatlan a probléma. Ez közel 170 millió anyát és újszülöttet érint.  

Ha segíteni akarsz csatlakozz a Pampers Magyarország Facebook oldalához. A Pampers minden egyes új tag után eljuttatja egy vakcina árát az UNICEF-hez.

Ha kismama vagy,vásárolj UNICEF logós Pamperst, mert 2011. január és március vége között folytatódik az 1 csomag = 1 védőoltás tetanusz elleni kampány, mely keretén belül a Pampers minden egyes UNICEF logóval ellátott Pampers termék megvásárlása után egy tetanusz elleni vakcina árát juttatja el az UNICEF számára.


A magyar mamák már bizonyították segítőkészségüket, az előző 2 kampány során közel 1 700 000 adag védőoltás gyűlt össze nekünk köszönhetően. Ez közel 600.000 kisgyermek életét jelenti.

Segítsetek, hogy minél több emberhez eljuthasson a kampány híre és like-oljatok egy jó ügy mellett!


2011. február 14., hétfő

Zöld kardamom


A hétvégén új ízekkel bővült a repertoár, és ezzel két új favorit is született. Ez az egyik. Ajándékba készült gyermekem édesapjának. Ínyenc, kedveli a keleti fűszereket. A zöld kardamomot gyakran használjuk, ganache-ban most próbáltam először, és biztos hogy nem utoljára. Nagyon karakteres, fűszeres, és egyben harmonikus bonbon született belőle.

Most először használtam polikarbonát bonbonformát a szilikon helyett. A különbséget zongorázni lehet. Az eredmény tökéletes felszínű és talpazatú, csillogó kis gyönyörűség, amit simán betehettem volna bármelyik bonbon-bolt üvegpultjába.  

Hozzávalók 24 db-hoz:
250g 70%-os étcsokoládé, 120g 35%-os tejcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 8+4 szem zöldkardamom.

A tejszínt a fűszermozsárban kicsit megtördelt kardamommal (héjastól-magostól, mindenestől) felforralom, majd leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Mikor kihűlt, légmentesen záródó dobozban 4-5 órára hűtőbe teszem.

Az étcsokit temperálom, majd a (hajszárítóval) kicsit felmelegített formába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy távozzanak a légbuborékok, majd önthetem is vissza a felesleges csokit a tálba. Habkárytával lehúzom a felszínét, majd lefelé fordítom. Így egyenletes vastagságú lesz a burok a tetején és a szélein is. Pár perc után újra lehúzom habkártyával a kicsepegett csokit és hűtőbe teszem 10 percre.

A tejszínt leszűröm, majd újra felforralom. A feldarabolt tejcsokira öntöm, homogén állagúra keverem. Hűtőben 10-15 perc alatt kihűtöm. Megkóstolom. Ha nem elég intenzív a kardamom íze, a maradék 4 db-ból kiszedem a magokat és fűszermozsárban apróra töröm. Egyenletesen elosztom a bonbonhüvelyekben, majd habzsákkal beletöltöm a ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak. Ha elég fűszeres a ganache, nem adok hozzá semmit, csak betöltöm. 15 perc hűtő. A csokit újratemperálom, a formára öntöm, habkártyával lehúzom a felesleget. 1  órára hűtőbe teszem, majd megfordítom és a fényes felületű kis szépségek egyszerűen kipotyognak belőle.



Levendulás cukor


Kedvenc virágízeim a levendula és az ibolya. Ami közös bennünk, a színük (nem mellesleg lila-kattanásom is van, utána fogok nézni a szín- és virágterápiának), és a különleges aromáik. De teljesen más ízvilág. A levendula jól működik a csokival, hamarosan felteszem majd a kedvenc levendulás bonbonomat. Most ízesített cukrot készítettem, hogy a levendula aromáit könnyen át lehessen vinni kávéba, teába, forró csokiba. Végtelenül egyszerű és nagyon elegáns, akár ajándékba is.

Hozzávalók:
400g világos nádcukor, 2g (gyógyszertári minőségű) levendulavirág

A cukrot és a levendulát rétegesen az üvegbe rakom, lezárom. 2 hét után fogyasztható.




2011. február 13., vasárnap

Pezsgős-marcipános eper


A chilis szívek női párja. Na, nem mintha a Nőknek kötelező lenne az édes, gyümölcsös és tilos a csípős, karakteresebb ízvilág. Rám sem ez a jellemző. Mégis úgy tűnik a pezsgő-eper klasszikus nálunk hódít igazán.

Kétrétegű bonbon, felül epres marcipán, alul pezsgős fehércsoki-ganache. Az étcsokiburok kesernyés íze tartja egyensúlyban az ízek harmóniáját. Tej- vagy fehércsokiburokkal elképzelhetetlen lenne számomra.
Az ötlet Aná-tól származik, a passiógyümölcsöt cseréltem fel eperrel.

Hozzávalók:
15 dkg temperált 70%-os étcsokoládé, 5 dkg fehércsokoládé, 5 dkg marcipán, 10 dkg eper, 3 cl pezsgő, 4 cl tejszín, 1/2 kk lágy vaj, citromlé, cukor


A tejszínt a pezsgő felével felforralom, majd a feldarabolt fehércsokira öntöm. Homogén állagúra keverem, ezután hozzákeverem a maradék pezsgőt és a vajat. 12 órára hűtőbe teszem.
Az epret 3 evőkanál cukorral és egy negyed citrom levével felforralom, majd addig forralom, míg kb a felére esik össze. (A cukor és a citromlé segítségével tartósítjuk az eperpürét, enélkül 3-4 napnál tovább nem állna el a bonbon.) Mikor elkészült szitán átszűrve a marcipánhoz adom, elkeverem és pár órára hűtőbe teszem.
A temperált étcsokoládét a szilikonformába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak. Mikor a pereme szilárdulni kezd (kb.10-15 perc), a felesleget visszaöntöm a fémtálba és félreteszem a lezáráshoz. A bonbonformát pár percre lefelé fordítom, hogy kicsepeghessen és egyenletes vastagságú legyen a bonbonhüvely fala, majd visszafordítom és habkártyával lehúzom róla a felesleges csokoládét. Hűtőbe teszem kb. 15 percre.  Mikor a bonbonhüvely megszilárdult, a feléig megtöltöm a marcipános eperrel, majd a pezsgős ganache-sal úgy, hogy elég helyet hagyjak a lezáráshoz. Hűtőbe teszem pár percre. Az étcsokit újratemperálom, és a bonbonok tetejére öntöm, habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget. Újra hűtő, kb. 1 óra után ki lehet nyomni a formából.

2-3 hétig tárolhatjuk hűtőben légmentesen záródó dobozban, ami egyrészt megvédi a hűtőben lévő párától, amitől kifehéredne, másrészt megakadályozza hogy a csokoládénk átvegye a hűtőben található egyéb élelmiszerek ízét, illatát. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert így jönnek ki az ízei.
Papírdobozban semmiképpen ne tároljuk a hűtőben, mert a csokoládé átveszi a papír ízét.  

2011. február 12., szombat

Chilis-narancsos bonbon


Háát, őszintén szólva sosem rajongtam  a Valentin-napért. Kellett jó pár év, mire megszoktam, hogy az életünk részévé vált, ahogy elözönli a várost a rengeteg giccses, ízléstelen holmi. Olyan idegennek, mesterkéltnek, hiteltelennek tűnt. Most sincs kiemelt jelentősége számomra, de elfogadtam a létezését. Úgy vagyok vele, mint sok minden mással: forma csupán, amit mi töltünk meg tartalommal. Rajtunk áll, hogy mivel. Felszínnel vagy hiteles érzésekkel.

Elsősorban, de nem kizárólag Férfiaknak készült. 

Elsőkörben az étcsokoládé keserédes ízét érezzük, amit áthat majd a  narancs friss zamata, végül belép a chili és ez adja a záróakkordot. Már szinte triviális páros, de jól működnek együtt.        

Hozzávalók: 15 dkg 70%-os étcsokoládé, 10 dkg 53%-os étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, 1 kicsi szárított chilipaprika, 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja, narancs-esszencia (nem aroma!!)




 A 70%-os étcsokoládét temperálom, majd a szilikonformába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak. Mikor a pereme szilárdulni kezd (kb.10-15 perc), a felesleget visszaöntöm a fémtálba és félreteszem a lezáráshoz. A bonbonformát pár percre lefelé fordítom, hogy kicsepeghessen és egyenletes vastagságú legyen a bonbonhüvely fala, majd visszafordítom és habkártyával lehúzom róla a felesleges csokoládét. Hűtőbe teszem kb. 15 percre.  Közben a tejszínt a narancs lereszelt héjával és a félbevágott, kimagozott chilipaprikával együtt felforralom, leveszem a tűzről és állni hagyom 15 percet. Leszűröm, majd újra felforralom és a feldarabolt 53%-os csokoládéra öntöm. Homogén állagúra keverem és pár csepp narancs-esszenciát adok hozzá. Hűtőbe teszem 15 percre. Mikor a bonbonhüvely megszilárdult, a ganache-t habzsák segítségével beletöltöm úgy, hogy elég helyet hagyjak a lezáráshoz. Hűtőbe teszem pár percre. Az étcsokit újratemperálom, és a bonbonok tetejére öntöm, habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget. Újra hűtő, kb. 1 óra után ki lehet nyomni a formából.

2-3 hétig tárolhatjuk hűtőben légmentesen záródó dobozban, ami egyrészt megvédi a hűtőben lévő párától, amitől kifehéredne, másrészt megakadályozza hogy a csokoládénk átvegye a hűtőben található egyéb élelmiszerek ízét, illatát. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert így jönnek ki az ízei.
Papírdobozban semmiképpen ne tároljuk a hűtőben, mert a csokoládé átveszi a papír ízét.  

2011. február 9., szerda

Gyömbéres-citromos bonbon


Kívül fekete-belül fehér. A 70%-os ecuadori étcsokoládé kesernyés gyümölcsös és a 29%-os belga fehércsokoládé lágy, édes íze a kandírozott gyömbér és a citrom jellegzetes aromáival. Egy másik nagy kedvenc a családi-baráti körben. Elkészítése gyors és egyszerű.

Hozzávalók: 150 g 70%-os étcsokoládé (nálam ecuadori), 0,5 dl tejszín, 100g fehércsokoládé, 4-5 darab kandírozott gyömbér, 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja, citromesszencia (nem aroma!)



Elkészítés:
 Az étcsokoládét temperálom, majd a szilikonformába öntöm. Az asztalhoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak. Mikor a pereme szilárdulni kezd (kb.10-15 perc), a felesleget visszaöntöm a fémtálba és félreteszem a lezáráshoz. A bonbonformát pár percre lefelé fordítom, hogy kicsepeghessen és egyenletes vastagságú legyen a bonbonhüvely fala, majd visszafordítom és habkártyával lehúzom róla a felesleges csokoládét. Hűtőbe teszem kb. 15 percre.  Közben a tejszínt a citrom lereszelt héjával együtt felforralom, leveszem a tűzről és állni hagyom 15 percet. Leszűröm, majd újra felforralom és a feldarabolt fehércsokoládéra öntöm. Homogén állagúra keverem és pár csepp citromesszenciát adok hozzá. A gyömbért apró, 2-3 mm-es kockákra vágom és a fehércsoki-ganache-hoz keverem. Hűtőbe teszem 15 percre. Mikor a bonbonhüvely megszilárdult, a ganache-t habzsák segítségével beletöltöm úgy, hogy elég helyet hagyjak a lezáráshoz. Hűtőbe teszem pár percre. Az étcsokit újratemperálom, és a bonbonok tetejére öntöm, habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget. Újra hűtő, kb. fél óra után ki lehet nyomni a formából.

2-3 hétig tárolhatjuk hűtőben légmentesen záródó dobozban, ami egyrészt megvédi a hűtőben lévő párától, amitől kifehéredne, másrészt megakadályozza hogy a csokoládénk átvegye a hűtőben található egyéb élelmiszerek ízét, illatát. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, mert így jönnek ki az ízei.  

2011. február 5., szombat

HóFehér







Ibolyás eperdzsem


Az elmúlt év másik nagy kattanása. A lekvárok. Sosem gondoltam volna magamról, hogy megszállottan gyártom majd őket. Nem is szerettem igazán, talán évi 2-3 üveg ha elfogyott nálunk. Először Ízbolygónál  láttam, hogy a lekvár mást is jelenthet a nagy klasszikusokon túl. Aztán elkezdtem játszani az ízekkel. És remek játéknak bizonyult.
Közel 150 üveg készült, rengeteg ízkombinációval, mint pl. étcsokis körte, banános szeder, vaníliás-narancsos sütőtök, pezsgős eper, mandulás barack, chilis málna, marcipános-diós szeder, citromos banán, mentás citrus, narancsos vörösborzselé, étcsokis-narancsos szilva, csokis meggy, muskotályzselé...

Az egyik aktuális kedvencem ez az ibolyás eper. Teljesen rákattantam az ibolya ízére. Bonbon is készül belőle folyamatosan, hamarosan jön az is. 
Szóval az ibolya. Az íze lágy, nagyon kifinomult, gyengéd, mégis annyira jellemző, semmi máshoz nem hasonlítható. Az eperrel remek párost alkotnak. Egy illatos, zamatos felhanggal egészíti ki, különleges ízvilágot hozva létre. Elkészíteni pár perc és nagyon megdobja a vasárnapi közös reggeliket.

Hozzávalók: 600 g eper (friss vagy mélyhűtött), 200 g cukor, fél zacskó dzsemfix 2:1, 6 ek ibolyaszörp


Az epret apróra darabolom, vagy botmixerrel beleturmixolok, hozzáadom a cukrot és a dzsemfixet és 4 ek ibolyaszörpöt. Felforralom, majd 2-3 percig forrni hagyom. Leveszem a tűzről, hozzáadok még 2 ek ibolyaszörpöt és alaposan elkeverem. Sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom. 10 percre fejtetőre fordítom. 4 db 200ml-es üveg lesz belőle. Felbontás után hűtőben tároljuk és 2-3 héten belül fogyasszuk el.     

2011. február 4., péntek

Tonkababos bonbon


Az egész évekkel ezelőtt kezdődött...
Mikor először néztem meg a Csokoládé című filmet.
Rabul ejtett a különös varázsa. Aztán megnéztem újra és újra,
már nem is számolom, hányszor láttam.
Azt éreztem, közöm van ehhez. A csokoládéhoz. Ehhez a varázslathoz. Aztán elkezdtem teret adni a belső késztetésnek és elkészültek az első bonbonok, csokik.  1 év telt el azóta és szenvedéllyé vált...

Ez az egyik kedvencem. Egyszerű. Nincs túlbonyolítva. A tonkabab mégis ad hozzá valami pluszt. Amitől már egyáltalán nem hétköznapi.





Hozzávalók:
15 dkg 70%-os ecuadori étcsokoládé
10 dkg 35%-os tejcsokoládé
0,5 dl tejszín
1 db tonkabab

Az étcsokit temperálom (hamarosan leírom a folyamatát), majd a bonbonformába öntöm. Óvatosan az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Hagyom kicsit hűlni, hogy perem képződjön a bonbonmélyedésekben. Fontos, hogy a helyiségben ne legyen több 20 foknál. Mikor a pereme már kezd szilárdulni, (kb 10-15 perc után) visszaöntöm a formából a csokoládét a fémtálba, és félreteszem a bonbon lezárásához. A formákat lefelé fordítom pár percre, hogy a szélén egyenletes réteg képződjön. Így alakítom ki a bonbonhüvelyt, amit aztán megtöltök majd. Hagyom hogy a felesleg kicsöpögjön belőle, majd habkártyával lehúzom róla. 5-10 percre hűtőbe teszem.

Felforralom a tejszínt, belereszelem a tonkababot nagyon finom reszelőn, majd leveszem a tűzről. A feldarabolt tejcsokira öntöm és homogén állagúra keverem. Hűtőbe teszem 15 percre. Mikor kihűlt, de kenhető állagú, habzsákba kanalazom és a bonbonhüvelyekbe töltöm. Hagyok helyet a bonbonok tetején a záró csokirétegnek. Ehhez újratemperálom a félretett csokoládét, mikor eléri a 32 fokot, a bonbonok tetejére öntöm, majd habkártyával elsimítom és lehúzom a felesleget, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk. Fél-egy órára hűtőbe teszem. Mikor megszilárdult, megfordítom a formát és kiveszem belőle a bonbonokat.

A tejszín miatt hűtést igényel, de hűtőbe csak légmentesen záródó dobozban tegyük, különben a hűtő párája tönkreteszi a csokoládé felületét, kifehéredik. 2-3 hétig áll el. Állítólag. Nálunk még sosem pihent ennyit.

Forrás: Pralinék és bonbonok, Holló és Társa Kiadó
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...