2014. szeptember 15., hétfő

Segítsüti 2014 - Nyers csokoládétorta (vegán, raw)




Ismét elérkezett az Ősz és a Segítsüti!
A mai nappal kezdetét veszi a tizenegyedik Segítsüti jótékonysági árverés. Idén is 30 gasztroblogger anyuka/apuka által készített 30 édesség kerül kikiáltásra és nagyon megtisztelőnek érzem, hogy idén is a csapat tagja lehetek.

Kit támogatunk? 
A befolyt támogatási összegből most a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt és rajtuk keresztül a daganatos és vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek orvosi ellátását, gyógyulását támogatjuk. 
  
A liciteket a Sütiárverés menüpont alatt lehet megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell megismételnie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 18-án 16:00 óráig.
Az idei alkalomra rendhagyó módon nem bonbonválogatással, hanem egy nyers kakaóból készült tortával készültem. Az induló vagyis a kikiáltási ára 1.000,- Ft.
Egy kicsit a tortáról: 
Idén azokra is gondoltam, akik vegán vagy nyers életmódot folytatnak, esetleg glutén- vagy laktózérzékenyek, cukorbetegek. Vagy egyszerűen csak az egészséges életmód hívei. A felajánlott torta igazi Superfood (az egészséget jótékonyan befolyásoló étel), tele értékes tápanyagokkal és rengeteg antioxidánssal.

A torta 3 rétegű, az alapját makadámdióliszt, medjool datolya és nyers kakaópor (Peruvian Criollo Raw Cacao) alkotja. A krémes réteg kesudióból, nyers kakaóporból, alacsony glikémás indexű agavészirupból, citromesszenciából, kevés vaníliából és kókuszolajból áll.

A tetejét nyers kakaóporból, agavészirupból és kókuszolajból készült csokimáz fedi. A díszítés agavészirupba forgatott földi mandula.
A torta brutál csokis, nagyon tömény és egészséges.
A felajánlás 4 kisebb (á 2 személyes) vagy egy 18 centis tortát (kérés szerint) tartalmaz. Nem postázható.

Gyertek, látogassátok meg a Segítsüti oldalát, vigyetek haza valamit a 30 nagyon különleges édességből és segítsetek ezzel Nekik.
 
Részletek:
www.segitsuti.hu


Alább összegyűjtöttem az összetevők jótékony hatását: 

Nyers kakaó:
 A nyers kakaó magas antioxidánstartalma védi a sejteket, így lassítja az öregedési folyamatokat. Magas magnéziumtartalma segíti az idegi és izomműködést. Nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag. Ásványi anyagok és nyomelemek a kakaóban: magnézium, cink, réz, kén, kalcium, vas, kálium, mangán. Jótékony hatásai:  serkenti a vérkeringést, véralvadásgátló, segít szabályozni a vérnyomást, hangulatjavító, energetizáló. A kakaó ipari feldolgozásánál 100-140°C-on pörkölik a kakaót, míg a nyers kakaót lassan fermentálják és maximum 42°C-on szárítják, így jobban megőrzi tápanyagtartalmát.

Kókuszolaj:
Telített zsírsavakat tartalmaz melyek tökéletes energiát biztosítanak a szervezet számára. Gazdag laurinsavban és kaprinsavban (az anyatej fő összetevői), de vírusölő és antibakteriális hatása sem elhanyagolható.

Makadámdió:
60%-os arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat (ez a magas arány még az extra szűz olívaolajról sem mondható el). Magas rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre, mindemellett bővelkedik fehérjében. Kiváló ásványi anyag-forrást is jelent, kálium, foszfor, magnézium, kálcium is található benne. A makadámdió a koleszterinszegény diófélék közé tartozik, így fogyasztása a legtöbb diétába bátran beilleszthető. (LowCarb)

Kesudió:
magas a B2, B3, B6, vitamin, biotin, folsav, jód, mangán, magnézium, kálium, kalcium, vas, szelén és cink tartalma.

Agavé szirup:
E, C, D vitamint, illetve kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot tartalmaz. Bár fruktóztartalma magas, ezért túl nagy mennyiséget nem jó belőle sem fogyasztani, de glikémiás indexe alacsony (28-32 közt mozog). 

Földi mandula:
A földi mandula egy fűféle, mely magyar elnevezését a manduláéra emlékeztető, kellemes, édeskés ízéről kapta, más országokban tigrisdió vagy tigrismogyoró néven ismert. A földi mandula gumójának emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatását már az ókori Egyiptomban felfedezték, értékes tulajdonságai miatt napjainkban egyre szélesebb körben terjed el a fogyasztása.
A földi mandula gazdag természetes magnéziumforrás, ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, foszfort, melyek fontosak a csontok, ízületek egészségéhez, a vérkeringés megfelelő működéséhez.
A földi mandula sok E-vitamint tartalmaz, mely fontos szerepet játszik a sejtek védelmében, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében, szükséges az immunrendszer működéséhez, megköti a szabadgyököket. Tartalmaz C-vitamint, mely immunerősítő hatással bír, valamint rendkívül fontos az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez. Magas B1-vitamin tartalmánál fogva a földi mandulának a központi idegrendszer működésére is pozitív hatása van.
A rostok koleszterinmegkötő képességének, valamint E- vitamin tartalmának köszönhetően a földi mandula hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések (érelmeszesedés, szívinfarktus, trombózis) kialakulását.
A földi mandula gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

(Forrás: informafrica.com, wikipedia, naturcookta.hu, planetbio.hu.) 

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon ínycsiklandozó a tortád. Gratulálok!
    Sajnos licitálni nem tudok, mert csak postai úton tudnám átvenni, ami ennél a sütinél nem lehetséges. Ha viszont megosztanád az elkészítését nagyon hálás lennék.
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Ονειρεμένος οι φωτογραφίες σου !

    Οσο για τις γεύσεις και τις μυρωδιές μονο υποθέσεις μπορούμε να κανουμε......

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...