2011. november 4., péntek

Slitti - a Csokoládékészítés nagymestere


Biztos emlékeztek még, mekkora lelkesedéssel készültem a toszkán kézműves csokik felfedezésére nyáron. Aztán kissé csalódottan tapasztaltam, hogy augusztusban más is nyaral, konkrétan az összes csokimester Toszkánában.
Csalódásomon hamar átlendültem a sok más intenzív és szépséges élmény hatására, a páromban viszont ez a momentum máshogy maradt meg (szerinte nagyon csalódott voltam :). Hazaérve titokban felvette a kapcsolatot az egyik nemzetközi hírű csokikészítő famíliával,a  Slitti családdal és táblás csokikat, bonbonokat rendelt tőlük. Az olaszok nem a kapkodásról híresek, a csomag október elején érkezett meg, tényleg hatalmas meglepetést okozva. Egy akkora dobozban jött, amiben egy régi típusú Orion tévé is elfért volna. Nagydobozban kisdoboz, kisdobozban még kisebb, köztük rengeteg levegővel teli szigetelőanyag. be volt csomagolva az tény. Hőszigetelve, ütésvédve, nagyon profin. Pont úgy, amilyen a cég maga. 

Andrea Slitti édesapja 1969-ben nyitotta meg Caffé Slitti nevű kávépörkölő üzemét, ahol Andrea miközben ellátta a vevőkört, egyre szorosabb és mélyebb kapcsolatba került a csokoládékészítéssel. 1986-ban berendezte saját csokoládéműhelyét és innentől kezdve a tudását nagyon hamar mesteri szintre tökéletesítette. Hamar világhírűvé is vált. Sokszor hívják tanítani mindenfelé a világban, de elutasítja a felkéréseket, nem szívesen hagyja magára a boltját. Évente azonban 10 napra megnyitja  a műhelyét tanítványok számára, ahol megmutatja  a csokoládékészítés alaplépéseit. (ez a jövőre nézve nem egy rossz hír...:)
1993-ban versenytársai rábeszélésére vett részt először nemzetközi versenyen, ahonnan 43 résztvevőt megelőzve aranyéremmel sétált ki. Ez volt az első alkalom hogy olasz mester hozta el a trófeát Franciaországból. Azóta folyamatosan nyeri a nemzetközi díjakat, francia, angol, spanyol, amerikai és japán csokikészítőket utasítva maga mögé, köztük az "Eurochocolate Award"-ot is megkapta, ami az Oscar díjnak felel meg a Csokoládékészítés Világába.  
Az ő nevéhez fűződnek a csokoládéporral "rozsdássá" varázsolt régi szerszámok és a csokoládéból készült kávéskanalak is.  
/Forrás: Chantal Coady: Csokoládé/

A csokoládéi és a bonbonjai lágy, selymes, kifinomult ízűek. A letisztultság, a harmónia jellemzi leginkább őket. Az ízesítések kifinomultan jelennek meg, semmi tolakodó jegyet nem tapasztaltam a kóstoláskor. A bonbonok mártásához saját készítésű mártócsokoládét használ, melyek nem tartalmaznak szójalecitint.
A kedvencem a passiógyümölcsös, mely nagyon harmonikusan mégis jól kivehetően hozta a gyümölcs és az étcsoki ízeit és a Bacio-Latte bonbon lett, melyben nagyon egyértelműen jelent meg a mogyoró tiszta íze. Egyetlen bonbon volt a válogatásban, ami nem tetszett, a kókuszos praliné, túl édesnek és jelentéktelennek éreztem. Persze, lehet hogy csak a többihez képest. 
Ha Toszkánában jártok, és szeretitek a jó minőségű csokoládét, kihagyhatatlan:)) 






4 megjegyzés:

  1. De jó meglepi lehetett! Remélem, eljutsz hozzá és ellesheted a kis titkokat!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus már a látvány is! Nagyon rendes ez a fiú, tudta, hogy mivel okozhat nagy örömet neked! Azért remélem eljutsz majd egy ilyen műhelybe. :)

    VálaszTörlés
  3. Hú, most nem tudom, hogy a csokik, a jövendő tanfolyam vagy a férjedurad miatt irigykedjek picit!Vagy inkább mindhárom miatt nagyon örülök neked!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...